Onze Due Diligence (DD)-methode is niet een op zichzelf staand proces; het is een cruciaal onderdeel van een bredere investeringscyclus. Wanneer wij met potentiële klanten in gesprek gaan, vragen wij niet alleen naar de belanghebbenden en het bestaande mandaat. Onze primaire vraag richt zich op de investeringscyclus die de investeerder hanteert. Wij beschouwen deze cyclus als het fundament waarop onze DD-methode moet aansluiten, zodat deze recht doet aan de cyclus, het mandaat en de betrokkenen.
In essentie is een investeringscyclus een variant van de bekende beheercyclus ‘plan-do-check-act’. Om het concept van een investeringscyclus verder te verduidelijken, verwijzen wij naar de richtlijnen van De Nederlandsche Bank (DNB). In de context van DNB’s toezicht op investeringsfondsen verwijst de term “investeringscyclus” naar een systematische aanpak die managers moeten volgen bij het beheren van hun investeringen. Dit omvat de verschillende stappen en procedures die betrokken zijn bij het beheer van investeringen, zoals planning, uitvoering, monitoring en evaluatie van investeringsstrategieën. Deze cyclus zorgt ervoor dat managers consistent en doelgericht werken, met aandacht voor risicobeheer, rendement en naleving van regelgeving.
De eerste stap in deze cyclus is de formulering van doelstellingen en uitgangspunten. Dit houdt in dat de doelstellingen, ambities, risicohouding en beleggingsveronderstellingen van het investeringsfonds worden vastgesteld, binnen de kaders van wet- en regelgeving, de uitvoeringsovereenkomst en het overleg met belanghebbenden. Deze beleidsformulering vormt de basis voor het strategisch beleggingsbeleid. Vervolgens wordt in het strategisch beleggingsbeleid de strategische en tactische verdeling van investeringen over verschillende categorieën bepaald (Strategische Asset Allocatie – SAA en Tactische Asset Allocatie – TAA). Hierbij wordt ook het hedgebeleid voor rente, valuta en inflatie vastgesteld om ongewenste risico’s te beheren.
De derde stap is de implementatie en uitbesteding, waarbij specifieke investeringen worden gekozen die voldoen aan de criteria van het strategisch beleggingsbeleid. Dit proces omvat zowel de ideegeneratie als de uitwerkingsfase. Na selectie worden de investeringen daadwerkelijk uitgevoerd, waarbij afspraken worden vastgelegd in een Service Level Agreement (SLA) en de organisatorische inrichting voor zowel intern als extern beheer wordt verzorgd.
Monitoring en uitvoering vormen de vierde stap. Dit houdt in dat de prestaties van de investeringen voortdurend worden gevolgd en de voortgang wordt beoordeeld ten opzichte van de doelstellingen. Monitoring vindt plaats op zowel totaalniveau, waarbij de prestaties van alle managers samen worden geanalyseerd, als op het onderliggende niveau, waarbij de prestaties van individuele managers worden geëvalueerd. Risicobeheer, dat het identificeren, meten en beheersen van investeringsrisico’s omvat, is eveneens een integraal onderdeel van deze fase.
De laatste stap in de cyclus is evaluatie en bijsturing. Hierbij wordt het beleggingsproces geëvalueerd om te bepalen of de verwachtingen zijn waargemaakt. Op basis van rendementen en risicometingen worden zo nodig bijsturingen uitgevoerd. Regelmatige en transparante rapportage aan belanghebbenden over prestaties, risico’s en naleving van de investeringsstrategie en doelstellingen is hierbij essentieel.
Het opstellen en naleven van een investeringscyclus stelt managers in staat om het toevertrouwde vermogen op een verantwoordelijke en gestructureerde manier te beheren. Dit helpt niet alleen bij het bereiken van investeringsdoelen, maar ook bij het minimaliseren van risico’s en het waarborgen van naleving van wettelijke vereisten en beste praktijken in vermogensbeheer.
Elke investeerder zou er goed aan doen een investeringscyclus op te stellen. Het voordeel van deze aanpak is de creatie van een logisch en consistent mandaat, waarin kan worden beoordeeld of een idee past binnen de beleidslijnen en gekozen asset allocatie tijdens een DD-proces. Daarom beschouwen wij de gehanteerde investeringscyclus als het fundament van elke due diligence-inspanning en zorgen wij ervoor dat onze DD-methode hiermee in lijn is, zodat deze de cyclus, het mandaat en de betrokkenen adequaat weerspiegelt.